Reippaita toimia turvapaikkapolitiikkaan

Euroopassa on pakolaiskriisi. On käynnissä ennen kokemattomat joukkovaellukset. Myös Suomi pussinperävaltiona on joutunut kansainvälisten sopimusten mukaisesti ottamaan osansa tästä aallosta. Tilanne on vaikea, eikä paluuta entiseen enää ole. Äärijärjestöjen toiminta on kiristynyt. Meidän on kyettävä tekemään sellaisia ratkaisuja, joilla nyt jo vallitseva tilanne saadaan hallintaa. Turvapaikanhakijoita on jo Suomessa huomattavat määrät, taustapeiliin katsominen ei enää auta.

Pakolaiskeskustelu on nyt monen päijäthämäläisen huulilla. Lehtitietojen mukaan tänne ollaan suunnittelemassa ja jo osittain on päätettykin useiden uusien vastaanottokeskusten avaamisesta. Operatiivinen vastaanottokeskustoimija tekee migrin eli maahanmuuttoviraston kanssa sopimuksen, jonka perusteella valtio maksaa toiminnan harjoittajalle keskimäärin neljäkymmentäkolme euroa päivältä henkilöä kohden, sisältäen majoituksesta, ruokailusta sekä turvapaikanhakijoiden käyttörahoista koostuvat kustannukset. Tilojen vuokrasopimukset ovat operatiivisen toimijan ja tilavuokraajien välisiä normaaleja vuokrasopimuksia. Valtion tuki maksetaan vain operatiiviselle toimijalle, ei tilavuokraajalle.

Yhtenä merkittävänä tekijänä turvapaikanhakijoiden jatkokotouttamisen kannalta pidän kielen opiskelua. Näkisin tärkeänä, ja pitkällä aikavälillä jopa kannattavana, että kaikille turvapaikanhakijoille, riippumatta mahdollisesta turvapaikkapäätöksestä, tarjottaisiin kielikoulutusta. Kielikoulutus olisi hyvä integroida yhteen johonkin ammattiin valmistavaan tutkinnonosaan. Vaikka vain osa turvapaikanhakijoista saa myönteisen turvapaikkapäätöksen, tämä kaikille velvoitettu koulutus nopeuttaisi huomattavasti maahan jäävien pakolaisten kotoutumisprosessia.

Nykylainsäädännön mukaan henkilöllisyyspapereiden kanssa maahan saapuva turvapaikanhakija asetetaan kolmen kuukauden karenssiin koskien palkkatyön tekemistä. Ilman papereita saapuvilla turvapaikanhakijoilla karenssi kestää kuusi kuukautta. Karenssi alkaa turvapaikkahakemuksen jättämisestä. Tähän säädökseen on saatava muutos. Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös heitä, jotka olisivat halukkaita välittömästi palkkatyön tekemiseen. Olen keskustellut useiden yrittäjien kanssa, joilla on pula suomalaisista ammattilaisista. He olisivat valmiita palkkaamaan myös turvapaikanhakijoita. On selvitettävä mahdollisuus siihen, että nykyisin turvapaikanhakijoille maksettava kotoutumisraha maksettaisiinkin palkkatukena suoraan yrittäjälle, joka sitten maksaisi työntekijöilleen lainmukaisen palkan.

Ilman turvapaikanhakijoiden ja myöhemmin pakolaisstatuksen saaneiden henkilöiden asianmukaista kotouttamista sekä työkyvyn varmistamista emme saa huoltosuhdettamme kestävälle pohjalle. Haasteita riittää, mutta yhdessä tästäkin selvitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *