Onko Suomella malttia uudistua?

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan keskustalaiset jäsenet kilpailukykytoimista:

Onko Suomella malttia uudistua?

Suomen tilanne on äärimmäisen vakava. Maassa on lama ja työttömiä on jo lähes puoli miljoonaa. Velaksi eläminen jatkuu.

Nämä tosiasiat kannattaa pitää mielessä arvioitaessa hallituksen eilen esittelemää kokonaisuutta Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Suomi menetti koko edellisen vaalikauden eli neljä vuotta uudistusten tekemisessä. Enää tekemättömyys ei ole vaihtoehto.  Lisäksi on muistettava, että hallitus tarjosi työmarkkinajärjestöille kahteen kertaan sopimisen tietä.

Nyt kysytään, onko Suomella malttia uudistua?

Hallituksen sopimien toimien tavoitteena on parempi työllisyys, nykyisten työpaikkojen turvaaminen ja uusien luominen. Osa oppositiosta ja ammattiliitoista näyttää eilisten lausuntojen perusteella silti valinneen ei-linjan.

Kukaan vastuullinen päättäjä ei pääse pakoon tosiasioita. Toisaalta työ, työelämä ja työmarkkinat ovat peruuttamattomassa muutoksessa. Näissä oloissa Suomi selviytyy vain uudistumalla. Työpaikkojen ja mahdollisimman monen työttömän työllistymisen luulisi olevan myös eri mieltä olevien intressissä.

Suomen ongelmat ovat yhteisiä, ja niiden ratkaisemisessa tarvitaan yhteistyötä. Keskusta ja hallitus ovat siihen osaltaan edelleen valmiita, kuten pääministeri on todennut.

Olemme Keskustassa myös valmiita keskustelemaan kaikista järkevistä ehdotuksista Suomen suunnan muuttamiseksi riippumatta siitä, kuka niitä esittää. Odotamme esimerkiksi SDP:n vaihtoehtoa eilen esitellylle kokonaisuudelle. Pelkkä ei-linja ei riitä vaihtoehdoksi.

Vastakkainasetteluun Suomella on kaikkein vähiten varaa, vaikka se saattaisi olla puoluepoliittisesti edullista.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan keskustalaisia jäseniä ovat kansanedustajat Pertti Hakanen, Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Martti Talja ja Eerikki Viljanen. Varajäseniä ovat kansanedustajat Petri Honkonen ja Annika Saarikko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *