Maakunnat kuntien elinkykyisyyden turvaajina

Näin eduskuntavaalien alla käy keskustelu vilkkaana maakuntien tarpeellisuudesta. Lisäävätkö maakunnat byrokratiaa vai poistavatko ne sitä? Perustuslakivaliokunnan lausunnossa maakuntien perustamisesta ei ollut huomautettavaa.  

Maakunnat ovat yleinen tapa järjestää Euroopassa kuntaa suurempien ja valtiota pienempien alueiden hallinnon järjestämiseksi. Suomessa kunnat perustettiin vuonna 1865 annetun asetuksen perusteella ja olivat puolen maakunnan kokoisia. Asiointitehtävien lisääntyessä sekä kulku- ja viestivälineiden ollessa kehittymättömiä kuntia lähdettiin jakamaan yli 100 vuotta sitten. Tällä hetkellä mahdollisuudet ovat toisin ja kansalaisen asioinnin heikentymättä paljon asioita voitaisiin siirtää kuntaa suuremmille alueille. 

Maakunta olisi luonteva yhteistoiminta-alue. Pohjana olisivat lähes samoin rajoin toimivat maakuntien liitot, ELY- ja TE -toimistot sekä sairaanhoitopiirit. Tarvitaan myös kuntien taloudellisten erojen suurenemisesta johtuen leveämpiä hartioita hoitamaan kalliita ja satunnaisia palveluja. 

Valtiovarainministeriön tuoreen selvityksen mukaan maakuntien sote -rahoituksessa on yli 9 prosentin ero verrattuna palveluiden tarpeeseen. Maakuntien välisen eron muodostumiseen vaikuttavat keskeisimmin elinkeinotoiminnan keskittyminen, muuttoliike sekä väestön epätasainen ikääntyminen ja sairastavuus. Nykyinen valtionosusjärjestelmä ei ole kyennyt tasaamaan näitä kuntien taloudellisen kantokyvyn eroja.  

Maakuntalaki esitykseen oli rakennettu sisään uusi pysyvä välinen kuntien ja maakuntien talouksien tasaukseen. Tämän ansiosta maakuntien rahoitus olisi korjattu viiden vuoden aikana vastaamaan todellisia maakuntien sote -palveluiden tarvetta.

Meidän tulee kyetä sopimaan kiihkottomasti kuntien ja tulevien maakuntien tehtävien ja talouden hoidosta. Oikein suoritettuna maakuntauudistus vähentää byrokratiaa, vähentää kuntien asukkaiden taloudellista eriarvoisuutta ja yhdenmukaistaa palveluiden saatavuutta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *