Huoleni yksityisten hoivalaitosten mitoituksesta

Vanhusten hoivapalveluyksiköiden hoitajamitoitus on lailla ja asetuksilla säädetty. Vuosien ajan mitoitusta on mitattu tiettynä, kaikkien tuntemana viikkona, keväisin. Kaikki tietävät kyseisen viikon ja tapasin vasta viime keväisestä selvityksen tehneen vaalipiirimme eduskuntavaaliehdokkaan. Hän väitti tutkimuksen tuloksiin viitaten, että julkisella tutkimuksen mukaan mitoitus on heikompi, johtuen nimenomaan yksityisten toimijoiden mahdollisuudesta varautua tarkastuksiin.

Uskon tuohon tutkimustulokseen, kun tiedetään mitattava viikko. Siihen yksityinen panostaa tuntityöläisiä riittävän määrän, mutta julkisella ei ole mahdollisuutta moiseen venkoiluun. 

Olen ollut Helsingissä vuosikymmeniä tehostettua palveluasumista tuottavan säätiön (Omakotisäätiö) hallinnossa mukana. Vuosia sitten oli nähtävissä kilpailutuksissa, että suuret monikansalliset yritykset tulivat markkinoille tarjoamalla ilman laitoksen rakentamisen aloittamistakaan selkeästi eettisesti vahvalla pohjalla olevan säätiön hintatasoa alemmalla hinnalla palveluja.

Olen toistuvasti esittänyt eri valvovien viranomaisten luona ja STM:ssä, että henkilökunnan mitoituksen arviointi pitäisi tapahtua jälkikäteisesti useina eri satunnaisesti valittuina otoksina pitkin vuotta toteutuneista työvuorolistoista. Tällä hetkellä valvovilla viranomaisilla ei objektiivisen kuvan saamiseksi ole muuta mahdollisuutta kuin toimia kyseisellä tavalla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *